søndag den 29. juni 2014

At have en have - glæde og bekymring

Jeg føler en stolthed og glæde når jeg forleden , forsigtigt vrider en agurk af min agurkplante.
 Tænk engang, i det tidlige forår lagde 3 små hvide kerner i jorden og nu vælter disse kæmper sig ud over det hele.
 Endnu en plukkemoden agurk, der hænger der og venter til YngsteDatter kommer i aften, for hun skal da have lov til at høste den.
Og der er mange mange mange flere på vej. Jamen, hvilken fryd og glæde. Det er første gang jeg har haft agurker, men bestemt ikke sidste. Til næste år håber jeg dog at jeg har fået mig nogle kasser til disse plantesække, for de er godt nok grimme...
Bekymringer findes vist altid, hvor glæden også gror;
 Mit Æbletræ " Rød Aroma", som var en mors dags gave i dette år og derfor højt elsket - har det ikke godt...
Se bare hvad jeg kunne samle op ved foden af hende i går....
Der bor en muldvarpe i jorden omkring hende og sikkert også nogle mus og en mosegris. Der er nemlig både huller og buler i jorden...Måske det er grunden til hun kaster sine frugter. Jeg vander hende i ny og næ. Taler kærligt og opmuntrende til hende hver eneste dag og sørger for græsset holdes væk. Har endda sået lidt koriander ved hendes fod, så hun har lidt selskab.
Jeg gør mig bekymringer, men håber på det bedste.
Sådan er det at have en have- så mange glæder, så mange drømme og dertil et drys bekymringer.

fredag den 27. juni 2014

Guld Valmue

I knop, i blomst og i frø - Guld Valmuen er skøn i alle stadier. Den er god at plukke ind, står i mange dage og spreder sin gyldne charme og indbyder til du forsigtigt aer dens fløjlsbløde blade.
Den sår sig selv med henrykt overskud. Den var i et brev med blandende sommerblomster, jeg såede på en plet jord sidste sommer og denne sommer har den lille udsatte plet, været orange af Guld Valmuen - bare sådan uden nogen indsats fra min side - uventet glæde.
Jeg vil anbefale Guld Valmuen til en hver have - måske den også kunne gro i en krukke ? Det må prøves.

torsdag den 26. juni 2014

Sommer

 Sådan en mini blog pause fungerer ikke for mig, for jeg "glemmer" det at blogge, får pludselig præstation sangst  - hvad skal jeg egentlig fortælle om, dele med jer..Mit liv velsagtens :)
 Lige for tiden er det sommer i Danmark og her nede syd på nydes der igennem. med kager og blomster og skønne gæster.
 Jeg holder meget af at spise aftensmad i haven, at dele et måltid med gode mennesker, mens fuglene synger om ørene på os.
Denne sommer er det virkelig gået op for mig, hvor meget jeg n y d e r lyset. Det gør mig mild og glad at det er lyst når jeg går i seng og lyst når jeg står op. Elsker at trippe ned og nat tisse, se ud og opdage himlen ikke er sort.
Sommer er godt for sjælen.
Jeg prøver at rydde lidt op i mit liv og min verden, skabe overskuelighed og plads-  og min IT- ansvarlige har strammet bloggen lidt op- jeg er ret tilfreds med resultatet.
Nå, men nu er jeg i hvert tilfælde tilbage - for det at blogge giver altså noget godt i mit liv.

tirsdag den 17. juni 2014

Pause

Jeg har det godt, men holder lige pause fra bloggen, bare en lille uges tid og så vender jeg frygtelig tilbage :)
En anbefaling ; tegn et HAMA perle mønster og byg det- det giver udfordring til en forvirret tankemylder ramt hjerne og skaber ro :)

fredag den 13. juni 2014

Dagens Buket

 Ja, nu får I blomster igen igen igen, men jeg kan ikke lade være, Juni pynter sig jo med de smukkeste blomster i alle farver og former og jeg kan ikke lade være med at plukke af dem.
 Langs vejen står disse lilla kugler- de ligner et langt græsstrå med den der lilla kugle foroven, under jorden er der et lille løg. Jeg har ikke fundet ud af hvad de hedder, men skønne er de og har fået plads i min buket sammen med Skvalderkål.
 Lidt Stjerneskærm fra haven måtte også være med, jeg er ret forelsket i den blomst.
Matrem er den sidste blomst i buketten. Holder af den høje buskagtige plante med disse Kamille/Marguerite lignende blomster. Matrem kan også bruges som lægeplante. Men her står hun bare og ser lækker ud sammen med de andre fine blomster i min buket.

torsdag den 12. juni 2014

Lidt indtryk fra en Torsdag i Juni

 Lidt af det der skulle forvandles til aftensmad - elsker altså alle de friske nye grønsager, der findes i butikkerne, vejboderne og ikke mindst i min have.
 De blå kugler folder sig ud i krukken foran mit køkkenvindue.

En vandvarmer, der smed sit indhold på gulvet i mit skabsrum/forrådskammer/viktualierum  , gjorde resten af huset en anelse rodet.
Spisebordet er husets hjerte- der samles alt og alle.

onsdag den 11. juni 2014

Fra minus til plus ...

 Min køkkenhave gror, men ikke optimalt, jeg gjorde mange fejl, da jeg i det tidlige forår gravede lidt af den uendelige græsplæne op. Jorden er hård, haven skæv, så vandet samles de forkerte steder, den er for lille/svært at komme omkring og luge og meget mere... Men jeg tænker det sådan ; Jeg er et impulsivt menneske, der ofte kaster mig ud i tingene uden at tænke specielt langsigtet og at sætte mig ned og planlægge og overveje, det er bare ikke mig... Og så må arbejdet altså ofte ændres lidt undervejs og rettelser tilføjes, men jeg var glad og fuld af energi og grønsagsdrømme, da jeg greb spanden i det tidlige forår,og hvis jeg først skulle havde tegnet og udregnet og fremskabt fliser og trædesten , så var den køkkenhave aldrig kommet i gang og jeg havde ikke oplevet den glæde. Nu ER køkkenhave her, med alle dens fejl og mangler, men også med rucola, bønner og hjulkrone og med muligheder for forbedringer og nye drømme.
Tror jeg må opfordre alle der kommer forbi Dronningeledet om at tage en gammel flise eller mursten med, så kan jeg på sigt, få skabt lidt bedre forhold i køkkenhaven :)
 Jeg bor til leje her i skoven. Jeg bruger det meste af min tid ude i haven, hvor jeg prøver at skabe frodighed , men udlejer kræver åbenbart tætklippede plæner og trimmede kanter. Haver kan se ud på mange måder, lige så mange måder som vi er mennesker og når jeg lejer, må jeg så rette mig efter udlejers krav og havestil, men prøve at få det bedste ud af det og skabe min have  inden for de begrænsninger, der nu engang er. Alt den trimning og klipning har skabt de fineste kvas hegn, som adskiller det klippede fra det vilde. Haveaffald skal blive i haven og kan både laves til kompost, men også hegn :)


 Jeg såede radisser og jeg såede rødbeder. Jeg vandende og lugede, men åbenbart ikke godt nok; mine radiser var så træde at de ikke gik at spise, men så har jeg lært dét- det er vigtigt at vande hele tiden, for ellers bliver mine radisser ikke værd at spise. Rødbederne, ja de blev sået alt for tæt, men skidt pyt, jeg udtynder dem og steger dem på panden med hvidløg og timian- det er godt :)

Vi har haft lune dage og mit hus er koldt og fugtigt, så jeg åbner vinduer og døre i et væk, for at invitere tør og lun luft indenfor - desværre kommer svalerne også flyvende og tror hele huset er deres- skælder ud og skider over alt. Nu har jeg hængt netgardiner for hoveddøren og for soveværelsets vindue på 1.sal- det holder svalerne ude og ser egentlig ganske sommerligt ud :)
Tja- med lidt tid til at tænke efter, kan noget af de negative oplevelser der kommer til mig, ændres og bruges og næsten føles positivt.

lørdag den 7. juni 2014

Rosernes tid

 Jeg elsker roser og dengang jeg havde min rækkehus have, havde jeg uendelig mange roser på meget lidt plads og det var smukt og godt. Nu har jeg en stor have og ikke så mange roser. Hvorfor ? Tja, dels er haven ung, har ikke boet her et år endnu, men også fordi her er mange vilde dyr, som elsker at spise roser...Jeg vil ikke smide en masse penge efter de vilde dyrs morgenmad, så jeg er begyndt i det små og ser hvad der sker. Ind til videre går det godt :)
Een rose var her, nemlig den øverste Rosa Rugusa. Hun dufter af sommerferie og barndom. Hun var også den første rose i blomst her hos mig.
 Ghislaine de Féligonde var den første rose jeg købt her i skoven. Hun står ved min lade dør og jeg hilser på hende hver gang jeg tager min cykel ud og sætter den ind igen. Og hun trives der, men daglige samtaler og kærlige ord.. Hun lod sin første blomst springe ud i denne første uge af Juni og den er smuk og meget velduftende. Roser skal dufte i min have- her er det ikke nok at se godt ud, du skal også dufte godt.
 Den første rose blev plukket og sat på spisebordet, tæt på øje og næse. Det er en skøn rose, der skifter farve. Se bare efter en dag;
Sådan opfører hun sig også, når blomsten får lov til at sidde på busken. Smukt.
Roser bliver plukket, så de kan nydes både ude og inde.
Jeg har bare 5 roser her i skoven- de to ovenstående og så klatrerosen New Dawn - jeg har endnu aldrig haft en have uden New Dawn, så hun måtte indkøbes og står i knop, har fine sart rosa blomster med en fin duft.
Min sidste rose er Salet og hun lader sine rosarøde blomster springe ud lige om lidt. Hendes blomster er mørk rosa , fyldte og med en kraftig rosen duft - glæder mig :)
Den 5 rose er en lille stikling jeg har fået af den bedste veninde- hun vidste ikke hvad den hed, men bare at den var fin. Denne ukendte rose står nu, trods sin liden hed,men fine knopper og løfter om et fint bekendskab.
5 roser, 5 Damer, bor der her i Dronningeledet og hvis alt går vel, så flytter der flere ind.

fredag den 6. juni 2014

Løvstikke

I går Mynte og i dag Løvstikke - ja, det er ikke nogen hemmelighed, at jeg bare elsker krydderurter og at jeg nyder denne tidlige sommertid, hvor jeg kan frådse i dem og i år af egen avl. Jeg havde nu også mange krydderurter, da jeg boede  i Lejligheden, men nu har jeg jo mere plads, jeg har jo faktisk en helt have af plads, så her gror en del urter. Løvstikke, den elsker jeg.
 Jeg koger altid mine kartofler i saltet vand med Løvstikke- bare duften...:)  Løvstikken giver bare den helt rigtige sommer smag til de nye kartofler. Jeg er også begyndt at putte en stilk Løvstikke i vandet, når jeg koger kikærter og quinoa - dét er godt.
 Jeg har 4 store fine Løvstikkeplanter - de er begyndt at sætte blomst, så jeg kniber dem af og beder dem om at bruge krudtet på at sætte bløde grønne blade. Mine er dog lidt grove og er begyndt at vise tegn på tørken ikke bekommer dem vel..Så jeg må være mere omhyggelig med at vande og forkæle dem med brændenældegødning- for jeg vil gerne kunne høste hele sommeren, tak.
Jeg har netop lavet en stor portion grov løvstikkepesto, som skal bruges til min kartoffel og asparges pizza i aften. Sidste Fredag opfandt jeg denne pizza og den er god, faktisk bliver jeg lidt lykkelig af tænke på, at jeg om nogle timer skal spise den igen. Pizza Night er et begreb vi har indført her i Dronningeledet og det betyder at vi kan skabe de dejligste pizza hver Fredag og nyde dem i godt selskab, hvis vi vil. Og denne Fredag er jeg parat til asparges/kartoffel pizza med løvstikkepesto.

torsdag den 5. juni 2014

Mynte

Jeg holder af Mynte og har meget af den i min have- og nej, jeg graver den ikke ned i spande uden bund, for at den ikke må sprede sig- her i Dronningeledet må den gro uden nogen begrænsninger og det gør den så også :)
Jeg høstede bare en lille kurvfuld i går
 Normalt plejer at hænge den i bundter med hovedet ned af for at tørre, men i år vil jeg prøve en anden fremgangs måde,
Jeg spreder den ud på et par viskestykker, åbner vinduet , så kan det ligge dér på et skyggefuldt sted med god luftcirkulation. Hver gang jeg så kommer forbi, kan jeg lige vende lidt rundt i det så det bliver luftet.
Nu ser vi, om denne måde holder, eller om jeg skal finde et skyggefuldt sted med megen luft, og hænge bundter af Mynte, næste gang. Jeg bruger den tørret Mynte i the. Den friske Mynte bruger til alt :)
Ps her dufter skønt af Mynte.

onsdag den 4. juni 2014

At plukke skønhed og samle glæder

 Det er svært at lade være med at plukke blomster.
 At lege med farver og former.
 At blande de vilde med de såkaldte haveblomster.
 Skvalderkål, Stjerneskærm og Akeleje - i skønne rosa og sart grønne nuancer.
Jeg glædes, jeg fotograferer og tænker at dem der læser min blog sørme skal se den fine lille Juni buket.
Straks dukker tanker om min blog op, hvorfor jeg blogger er klargjort for både mig og dem der læser med; jeg blogger fordi jeg får så meget igen, jeg holder af at dele det der optager mig og komme i dialog med dem der læser med. Jeg lærer nye mennesker og deres blogge at kende og søde mennesker, der gerne skriver en hilsen uden at have deres egen blog. Det gør mig glad at blogge. Jeg havde store planer med og meninger om denne nye blog; "Vandre blandt ege", da jeg oprettede den for snart et år siden. Men den er ikke blevet som jeg troede, men på den anden siden, er der intet i mit liv, der er blevet som jeg troede, og i det udsagn ligger der intet andet end sandheden. Jeg siger ikke det er skidt eller godt, jeg fortælle bare, at sådan er det. Jeg er glad for mit liv og jeg er glad for at blogge. Juni er blevet den måned, hvor jeg bare ikke orker at tænke og planlægge og forandre og gøde og være opsøgende og plejende  - jeg trækker mig lidt fra det hele, går er par skridt væk  og ser hvad der sker- også med bloggen. Sommer er lysets tid og glæderne bare danser omkring , så det er bare om at åbne sit hjerte og huske at spise masser af jordbær :)

tirsdag den 3. juni 2014

Trappestens mad

Blomkåls couscous.
Blomkål, butter beans, tomater, feta, løg, ristede mandler, krydderurter, krydderurter, krydderurter- ja mange krydderurter, salt, peber, citronsaft og olivenolie.
Blomkåls couscous på trappestenen.

mandag den 2. juni 2014

At være

Jeg slipper illusionen om kontrol og prøve at være i tillid, håb og kærlighed.

søndag den 1. juni 2014

Blomster

De gror derude, de kridhvide Margueritter og nu pynter en håndfuld inde i min stue